Korcsoportok

Szinkronúszó szakosztályunk 2007 óta várja a sportolni vágyó lányokat versenyzői vagyrekreációs szinten 4 korosztállyal foglalkozunk 7 csoportban.

Szinkronúszó előkészítő csoport kezdőknek (óvodásoknak, első osztályosoknak) /heti 3 edzés/
Szinkronúszó kezdő csoport minden kezdő szinkronúszónak 7-8 éves kortól /heti 4 edzés/
Szinkronúszó rekreációs csoport, akik a szinkronúszást szeretnék elsajátítani, de nem élversenyzői szinten szeretnének sportolni /heti 3edzés/
Gyermek korosztály, versenyzői csoport 9- 12 évesek /heti 5edzés/
Utánpótlás korosztály, versenyzői csoport 13-15 évesek /heti 6-7edzés/
Junior korosztály, versenyzői csoport 15-18 évesek /heti 6-7edzés/
Felnőtt korosztály, 18 év felett /heti 6-7 edzés/
JELENTKEZÉS

Edzéseink időpontjai

A 2016/17-es edzés időpontok egyeztetés alatt vannak.

Edzéseink helyszínei

Vízi edzések:

  • Kaposvár Virágfürdő:

7400 Kaposvár Csík Ferenc sétány 1.

  • Klebelsberg Kollégium:

7400 Kaposvár Álmos Vezér utca 1.

Szárazföldi edzések:

  • RG csarnok (szárazföldi edzés):

Kaposvár Arany János utca 97

A szinkronúszásról bővebben…

A szinkronúszás az a sport, ahol a sportolónak egy balerina kecsességével, egy ritmikus gimnasztikás hajlékonyságával, egy tornász feszességével, egy táncos ritmusérzékével és egy úszó tüdejével és gyorsaságával kell rendelkeznie. Az úszósport egy olyan ága, ahol a versenyzők művészien végrehajtott csoportgyakorlatokat mutatnak be zene kíséretében. A művészi sportágak körébe tartozik, hiszen zenekíséretre csoportosan bemutatott vízi gyakorlatokból áll. A gyerek, utánpótlás és junior korosztályban a kötelező gyakorlatok mellett egyéni, páros, csapat- és szabadkombinációs kűr gyakorlatok vannak. A fiatalabb korosztályoknál (18 év és az alatt) egy-egy kötelező gyakorlat egy, a FINA Szinkronúszó Technikai Bizottsága által olimpiai ciklusonként előre meghatározott mozgássorból áll, korosztályonként más és más. Egy verseny alkalmával ezekből a gyakorlatokból négyet kötelező bemutatni a versenyzőknek, egyesével, a bírók előtt. A felnőtt korosztályban a (szintén előre meghatározott) kötelező gyakorlatokat a kűrbe beépítve rövid programként mutatják be a sportolók. A csapatgyakorlatot 8, a kombinációs kűrt 10 versenyző mutatja be. Felnőtt korosztályban a versenyprogram két részből áll, egy-egy rövid-, illetve hosszú kűrt kell bemutatni, melyet a bírók 0–10 pontig értékelnek. A rövid- és szabadprogramokra adott pontszámok átlagából számolják ki a végső sorrendet. Szabadkombinációs kűrgyakorlathoz nincs rövid program: itt szabadon választhatók meg azok az elemek, melyekből a kűr felépül, egyéni, páros, vagy akár hármas felállás is szerepelhet a gyakorlat során, melynek lényege a látványosság, szórakoztatás.

Még bővebben ide kattintva olvashatsz a szinkronúszásról.

A szinkronúszás története

A szinkronúszás, más néven műúszás vagy vízibalett, történelme már az ókorban elkezdődött.

Napjainkban a szinkronúszást szokták hasonlítani a szinkronkorcsolyához, jégtánchoz, mivel itt is zenére hajtanak végre gyakorlatokat szólóban, párosban, csapatban, és legújabban szabad kombinációs kűr formájában, mely mindhárom versenyszámot ötvözi. Az eredményesség a technikai kivitelben, és a művészi összhatásban mutatkozik meg. A leglátványosabb versenyszáma a csapat, amikor 8 lány precízen, pontosan szinkronban egymással és a zenével, néha a fizika törvényeit meghazudtoló elemeket mutat be.

Az összhang, könnyedség, a 3-4 perces gyakorlat hónapok, évek munkáját rejti magában.
A szinkronúszást a FINA 1968-ban ismerte el hivatalosan, mint negyedik vízi sportágat az úszás, műugrás és a vízilabda mellett. Az első olimpiai bajnokokat 1984-ben Los Angelesben avatták ebben a sportágban. Az európa- bajnoki dobogót kezdetben az angolok uralták, de 1995 óta az oroszok kerültek az élmezőnybe. A szinkronúszó sportban az orosz versenyzők sikersorozata töretlen. Technikai tudásuk, az elemek kivitelezésének gyorsasága, a kűrök művészi koreográfiája iránymutató a többi ország számára. Erős szinkronúszó csapata van többek között a franciáknak, a spanyoloknak, az olaszoknak, és a görögöknek is.

A sport kezdeti technikája az életmentő mozgásformákból és az úszástechnikákból alakult ki.

Az ausztrál Anette Kellerman számít a szinkronúszás első jelentős képviselőjének, aki 1907-ben New Yorkban mutatta be első vízi balett előadását. Az Egyesült Államokban Katherine (Kay) Curtis a chicagói egyetemen alapított egy vízi balett egyesületet a húszas évek elején, majd 60 műúszóval mutatkozott be a chicagói világkiállításon 1934-ben. Norman Ross, olimpiai bajnok gyorsúszó (1920) ekkor, a felkonferálás során használta először a „szinkronúszás” elnevezést. A 40-es és 50-es években készült hollywoodi filmekben Esther Williams, amerikai gyorsúszóbajnok, mint filmsztár tette igazán ismertté és népszerűvé a szinkronúszást.

2014-ben a FINA engedélyezte férfiak indulását is a versenyein. A 2015-ös úszó-világbajnokságon rendezték meg a vegyes párosok első versenyét.

Magyarországon 1992-ben alakult meg a sportági szakszövetség. A magyar versenyzők 1993 óta vesznek részt az Európa-bajnokságokon és 1994 óta a Világbajnokságokon. Igaz a sportág hazánkban csupán egy évtizedes múltra tekint vissza, a magyar válogatott 2000-ben sikeresen kvalifikálta magát a sydney-i Olimpiára a világ legjobb 24 duója közé, majd a 2012-es Olimpián a Kiss Szofi, Czékus Eszter képviselte hazánkat. Jelenleg az utánpótlás, junior és felnőtt válogatott sportolókat Natalia Tarasova szövetségi kapitány irányításával Tringer Sára és Árkovics Petra készíti fel.